Är du egenföretagare och redo att börja jobba mer aktivt med Instagram? Det är ingen hemlighet att konkurrensen är hård, men om du lägger krut på att skapa värdefullt innehåll, hitta din tonalitet och vara konsekvent – ja, då behöver det inte vara så svårt ändå. Här får du konkreta tips på vad du kan göra för att ditt företag ska synas och växa mer på Instagram. Sen är det bara att köra igång!
Vad är ert syfte?
Fundera först över den mest grundläggande frågan - vad är syftet med att ditt företag ska finnas på Instagram? Och vad vill du uppnå där? Öka försäljning kan vara en anledning och ekonomiska syften är inte fel, men försök gärna hitta fler anledningar. Vill du till exempel nå ut med ett visst budskap? Tänk också i termer av mjuka värden, alltså det som innebär att du skapar relationer till era följare. På så vis jobbar du samtidigt med att bygga ditt varumärke.
Skapa värdefullt innehåll
För att engagera dina följare och få dem att stanna kvar så behöver du skapa värdefullt innehåll. Här menar vi alltså värdefullt som i att tänka utifrån och in – inte tvärtom. Det innebär att du som företag behöver ta reda på vad dina följare tycker är intressant framför vad du i egenskap av företag själv vill publicera. Varför ska folk välja att följa just dig och engagera sig i ditt konto? Vill du inspirera, underhålla eller kanske utbilda inom er nisch? Låt oss säga att du har ett företag som driver en frisörsalong. Att dela med sig av tips och inspiration för stylingtips till en viss typ av hår, eller inför säsongens trender, kan vara ett sätt att interagera med sina följare. Den typen av inlägg kan dina följare spara till ett senare tillfälle. Ett sparat inlägg är lika med en interaktion = bra!
Se över era fotomöjligheter
Fundera över vad och hur du kan fota. Vilka miljöer kan du använda dig av? Och vilka personer kan tänka sig ställa upp på bild? Gärna flera platser och flera människor om det går. Det skapar mer variation. Se över möjligheterna och tänk - att både platserna och personerna som syns i era sociala medier ska ha en tydlig koppling till företaget. Och ja, du kan använda dig av så kallade bildbanker för att få färdiga bilder till dina sociala kanaler. Många gånger syns det däremot direkt att bilderna är tagna därifrån eftersom de ofta kan kännas för ” välpolerade” eller att miljön i bilden inte motsvarar din business – även om du arbetar inom samma bransch. Då är det bättre att du använder bilder som du fotat själv i så stor utsträckning som det bara går.
Inspireras av andra konton
Kolla in andra konton och bli inspirerad! Vad gör de? Vilka inlägg hos andra får dig att stanna upp? Vad fångar ditt intresse och skapar engagemang hos dig genom att du gillar ett inlägg, delar eller kommenterar? Fundera en extra gång över det. Använd sen som inspirationskälla.
Planera in tid för sociala medier
Sätt upp ett realistiskt mål för hur många timmar du kan lägga i genomsnitt per vecka. Hur ser dina möjligheter ut? Hitta en balans som gör att ni klarar av att posta innehåll kontinuerligt. Att jobba med sociala medier är precis som vilken arbetsuppgift som helst - det kräver planering. Se till att din plan även är realistisk under mer hektiska perioder eller vid ledigheter - så det funkar på sikt!
Skapa strategiska innehållsteman
Bestäm er för vad du ska posta på dina sociala medier och jobba strategiskt med det. Exempelvis, hitta mellan två till sex stycken olika innehållsteman som går att växla och variera mellan. Kom ihåg att innehållet ska vara värdefullt och verkligen tilltala målgruppen. Använd den så kallade 80/20-regeln. Alltså att 80 procent är värdefullt innehåll och resterande 20 procent kan handla om sälj av produkter eller tjänster. Säg att du postar fem inlägg i veckan, det innebär att var femte inlägg har säljfokus. Övriga fyra ska tillföra någon form av värde för dina följare.
Jobba med visuell igenkänning
Hur kan du jobba med det visuella? Jo, genom att vara konsekvent med allt du postar. I det ingår att göra det enhetligt med färger, typsnitt och som filter eller andra grafiska detaljer vid bildredigering. När personer hittar till ditt konto eller ser det i sitt flöde bör de ganska snabbt kunna se eller känna igen vem som är avsändare för kontot. Därför är tydlig igenkänning viktigt.
Hitta er tonalitet
Hur vill du att din verksamhet ska framställas i dina sociala kanaler? Vilken känsla vill du skapa med innehållet ni har? Hitta en tonalitet som passar den känslan du vill förmedla! Börja med att titta på hur det ska låta när du pratar eller skriver. Eller om det känns svårt - börja på andra hållet, det vill säga skriv ner precis allt som du absolut inte vill att företaget ska bli förknippat med och hur du inte vill att det låter. Exempelvis kanske du vill undvika att företaget ska bli uppfattat som formellt och stramt. Då har du redan något att räkna bort för att göra det lite enklare.
Fortsätt posta – även när det känns motigt!
Sist men absolut inte minst – våga nöta och håll ut! Fortsätt posta innehåll kontinuerligt och håll en röd tråd i det visuella och i tonaliteten. Det kommer ta tid och det behöver få göra det. Vart inte rädd för att testa nya grejer, ha tålamod och stå fast vid din plan Du kommer se resultat - bara du fortsätter kämpa med att just NÖTA PÅ!
Lycka till och heja heja!
Vill du fördjupa dig inom sociala medier och bli en av de bästa – då kan du kika på vår webbutbildning Social Media Academy. Den passar både egenföretagare som vill bli proffs på sociala medier eller för dig som vill jobba som Social Media Manager. Läs mer om Social Media Academy här!
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.